1998, Bjørn Sandberg
Fra forordet: «I Arne Nygård - Nilssens store arbeid, «Norsk Jernskulptur», trekker han frem i lyset og setter navn på en egenartetformskjærer fra Fossum Verk ved Skien, og kaller ham «Fossummesteren», siden hans døpenavn er ukjent. Nygård - Nilssen beskriver ham bl.a. slik: «Han har hatt et fast grep på relieffets vanskelige kunst, og han har forstått å utnytte materialet, det litt grove og sprede støpejern, på en kraftig og egenartet måte. Det er først og fremst ham som har æren av at norskjernskulptur helt fra først av bygger på egen grunn .» Av Fossummesterens verk er lite bevart, men nok til at han rager opp i vår kunsthistorie fra første del av 1600 - årene. Det kjennes bare to «vindovner» (store kasseovner) og seks forskjellige plater til slike ovner hvor treformene sikkert må være skåret av denne mann.
Nygård - Nilssen hevder at man ikke kjenner til om denne kunstneren har
skåret skulpturer til kirkeinventar; men jeg bygger min fremstilling stilistisk og
idehistorisk på at han må ha skåret figurene på prekestolen i Tingvoll kirke på
Nordmøre. Dette synet fikk jeg aksept for hos eksamenskommisjonen da jeg i
1961 brukte stoffet til en avhandling for magistergraden i kunsthistorie. Mine
stottefag til magistergraden var klassisk arkeologi og idehistorie.
Jeg prøvde i mitt arbeid også å vise den idemessige og kunstneriske bakgrunn for arbeidene, belyst ved samtidens kulturelle strømninger.Men først og fremst var jeg grepet av den kunstneriske kraft som både relieffer og skulpturer viser, og som gjør mesteren til en spesiell foreteelse i norsk
kunst på denne tiden
Avhandlingen er ikke blitt oppdatert siden den gang, men første kapittel er
noe omarbeidet og forenklet. Utgivelsen er blitt gjort mulig ved støtte fra Norsk Kulturfond, Lovenskiold-Fossum og Næs Jernverksmuseum.»