1997, Tor Ketil Gardåsen
Fra forordet: «Husker vi fortsatt de begivenheter og hendelser som fant sted i Skien for godt og vel en generasjon siden? Hvordan er det å se dette igjen i dag? Å betrakte bilder fra 1950- og 60 - årene kan gi grunnlag for mange refleksjoner. Hvor annerledes var byen og verden egentlig den gang?
Kanskje slår det oss at det må ha hersket en viss naivitet og enfoldighet på denne tiden. Mye av det folk var opptatt av kan ra oss til å trekke på smilebådet i dag. Er det egentlig noe tryggere med sikkerhetsbelte i bil? Kjører man ikke litt sikrere med bare bittelitegrann alkohol innenbords? Endelig kan vi bli kvitt de gamle stygge murgårdene med all sin heslige pynt som har skjemmet byens sentrum gjennom så mange år! Eller bildene fører oss inn i et søvnig og idyllisk småbyliv der alt utenom det hverdagslige skaper stor ståhei. Et par unggutters nattlige innbruddsraid i Skien sentrum gir svære avisoppslag dagen etterpå med førstesidebil de av både tyver og politikonstabler som fakket dem. Ro og orden er gjenopprettet.
Eller vi forundres over hvor lite det skulle til for å more store deler av befolkningen. Omtrent som i krigsårene lot folk seg begeistre av de små hendelser og gikk mann og kvinne av huse for å overvære begivenheter som tautrekking mellom brannfolkene, et fjernsynsapparat i et butikkvindu eller konkurranser i riktig ganglag på Høyerterassen.
Kanskje var det likevel ikke bare selve begivenheten man var ute etter. Kanskje var det ikke prestasjonens størrelse og format som egentlig trakk. Kanskje var det først og fremst selve "byånden" man søkte - den følelsen som stadig lever blant folk, som gir seg utslag i ønsket om å skape og gjøre noe sammen og som topper seg i de store og avgjørende øyeblikk, som når l O 000 innbyggere av Skien by i oktober 1960 på Odds stadion sammen på tribunene opplever at Kjell Skau scorer seiersmålet i semifinalen mot favorittlaget Fredrikstad og sender Odd til sin første cuptinale på 23 år. Det suset og suget på tribunene som følger etter en slik scoring samler og løfter hele byens befolkning der rundt banen og gjør at hver enkelt der og da føler et uforklarlig fellesskap med alle de andre som også står der.
Kanskje det var noe av dette - i større eller mindre målestokk de søkte - de som levet og virket i byen på denne tiden og sammen bidro til å holde livet og fellesskapet ved like. Bildene i boken er hentet fra Vardens arkiv og tatt av pressefotografene Thorbjørn Stenstadvolden, Janos Csak og Haakon Mollestad. Tekstene bygger på Vardens referater fra de samme hendelsene.»