Hopp til hovedinnholdet

Henrik Ibsen og hans barndomsmiljø

1977, Einar Østvedt

Kort etter at Ibsenforbundet ble stiftet i 1948, tok det opp et systematisk arbeid for å få kjøpt inn og restaurert Henrik Ibsens barndomshjem på Venstøp og gjøre den gamle gården om til et verdig Ibsen-museum. Dette lyktes også i 1956, da godseier Herman Løvenskiold og frue stilte hele det nødvendige beløp til disposisjon, og i forbindelse med Skiens 600-års jubileum som kjøpstad i 1958 ble diktermuseet offisielt åpnet. I den anledning utgav jeg en liten brosjyre på 28 sider med tittelen «Henrik Ibsen og hans barndomshjem i Skien og Gjerpen». Den ble trykt i et antall av 5000 eksemplarer, som forlengst er spredt for alle vinder. 

I de senere år har vi både i  radio, televisjon og på scenen opplevd en helt enestående interesse for Ibsen og hans verker. Dette gjelder ikke minst i England, hvor British Broadcasting Corporation har spilt hans stykker for millioner av lyttere. Etter åpningen av diktermuseet på Venstop har også publikumstilgangen til dette og de Ibsen-minnene som finnes i Skien, vært i stadig økning.

Sett mot denne bakgrunn, har jeg funnet det nødvendig å sende ut nærværende publikasjon, som vil gi en langt fyldigere orientering om Ibsens barndomsmiljø enn brosjyren av 1958. Som man vil se, har jeg lagt vekt på å gi en relativt fyldig skildring både av de barndomsopplevelser Ibsen hadde, og de inntrykk og impulser han mottok, i de grunnleggende årene før han bare 15 år gammel tok et definitivt farvel med sin fødeby. I noen grad har jeg også trukket frem innslag i Ibsens diktning, særlig i «Vildanden», som kan føres tilbake til hva han opplevde i den tiden han bodde i Skien og på Venstøp.


Detaljer

  • Forfatter(e): Einar Østvedt
  • Utgivelsesår: 1977
  • Forlag: Oluf Rasmussens forlag

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish