2007, Frank Refsdal
Fra bokas forord: "Grenland er et område som knapt har hatt en historie i vikingtid, i hvert fall dersom man har lest bare Snorre. Noe av hensikten med å skrive denne boken er at Grenland nok har spilt en viktigere rolle i vikingtid enn Snorres "vestfoldsentrerte" framstilling gir inntrykk av. Denne boka er derfor et forsøk på å "røve tilbake" noe av vår historie.
Som et resultat av kommunesammenslåingene i 1960-årene, ble det skrevet flere bygdebøker i Grenland. Noen av Grenlands bygdebøker er veldig bra også på forhistorie og vikingtid. Men ingen av dem så Grenland i sammenheng, noe denne boken er et forsøk på."
Fra forordet: "Om ikke alle mine hypoteser skulle stå seg mot framtidige forskere, håper jeg likevel at man skal kunne si: "Han stilte de riktige spørsmålene, framfor å lage en framstilling der intet var galt og enda mindre var interessant"."
Forlaget skriver bl.a.: «Vikingferdene var også handels ferder, og forfatteren sporer hvor de gikk fra i Grenland, og peker på en sammenheng mellom høvdingmakt og handel.
Det er de mindre kjente sagaskriftene som danner basis for hypoteser i Refsdals bok. Men begrunnelsene, hentet både fra skriftlige kilder og arkeologi, gjør denne boken uhyre spennende. Den kan derfor komme til å bliutgangspunkt for fremtidig forskning rundt vikingtid i Grenland. Det var en tid med bydannelser og innføring
av kristendommen i Norden. Grenland var i aller høyeste grad med
på dette. Refsdal viser hvordan!»