Hopp til hovedinnholdet

Helleristningsfeltene i Gjerpen

1969, Sverre Marstrander

Gjerpenristningene (enkelte av dem ligger riktignok nå i Skien by) tilhører alle den gruppen som gjerne kalles bronsealderristninger eller jordbruksristninger. Den første melding om dem og samtidig vel den første publikasjon aven helleristning i Telemark ligger over 100 år tilbake i tiden. Det varT ellef Dahl som i Fortidsminnesmerkeforeningens årsberetning for 1857 ga en kort rapport med avbildning av 2 skip og 5 hjulfigurer på Fossum"). Ennå i 1873 da Oluf Rygh ga ut sin katalog over helleristninger i Norge, var Fossumfeltet det eneste som var kjent i Telemark".

I begynnelsen av 1880-årene ga både Th. Winther og antikvarN. Nicolaysen meldinger om feltet på Løberghaugen"), og i 1916 foretok Dr. Jan Petersen en undersøkelse av figurene på Vattenberg ved Gjerpen kirke. Han har imidlertid ikke publisert noe om resultatet av undersøkelsen, mens hans innberetning foreligger i Universitetets Oldsaksamlings arkiv. Endelig bør det nevnes at avdøde konsul H. H. Holta undersøkte og fotograferte ristningene på Mæla og på Bergheim i 1920-årene. Om det siste feltet har han gitt en kort redegjørelse i Historielagets årsskrift for 1923.
  Til en viss grad var nok altså Gjerpenristningene kjent, og det var på det rene at de representerte et verdifullt helleristningsmateriale. Det var på den annen side klart at de eldre undersøkelsene var lite tilfredsstillende og at det i høy grad trengtes en systematisk gjennomgåelse av alle feltene etter moderne metoder.


Detaljer

  • Forfatter(e): Sverre Marstrander
  • Utgivelsesår: 1969
  • Forlag: Særtrykk frå Årbok for Telemark 1969

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish