Hopp til hovedinnholdet

Fangeleir

I en kort periode, trolig i 1944, var det opprettet en fangeleir for russiske krigsfanger i denne låven på Bjørbæk. Det var fem 6 tyske fangevoktere her. Så vidt vites var det ingen dramatiske hendelser i tilknytning til virksomheten. det var 10-12 fanger og de jobbet i skauen i nærliggende koller i Bjørbækkollen og Tiurkollen. Det var inngjerding rundt låven og her var vakter med skarpladde våpen, men stemningen var stort sett gemyttlig.  

En dag da kona på nabogården var ute på jordet for å skjære noe kål, kom en av vaktene frampå tunet og fyrte av et skudd, trolig som advarsel mot å ta mat fra avlingen man ønsket å beslaglegge. Kona gikk da resolutt opp fra åkeren og sa sin hjertens mening om den slags. Ut over dette kjenner vi ikke til at  det var noen skarpe episoder, men fangene manglet mat, de sultet. Med tungt kroppsarbeid var det derfor harde vilkår å leve under.

Rundt om i bygdenorge var det etablert mange slike små arbeids-leire og vilkåra var stort sett de samme. Men mentaliteten blant vaktene kunne nok variere betydelig. Ikke alle hadde det så pass greit som på Bjørbæk. Det er ikke noe spor etter fangeleiren nå. Låvebygningen og fjøset ble ikke ominnredet til formålet så bygget står som opprinnelig. I mange år etter krigen kunne en se festet i låveveggen etter inngjerdingen.

Lokalbefolkningen så hva som foregikk, og man registrerte hvor elendig fangene hadde det. Noen stakk til dem litt mat når muligheten bød seg. Det hendte at fanger rømte. De fikk hjelp av lokalbefolkningen. Beretningene om dette går i glemmeboka. "Russerhula" (nær Ulvsvann) og "Russerhytta" (nær Heggemyr) er navnelapper på historier som det nå kun finnes vage minner om.  

Under krigen foregikk en del både planlagte og uberegnde flyslipp i Vestre Melum bl.a. inne ved Veberg. Motstandsfolka klarte å berge det hele unna tyskerne, men det hendte spenningsnivået var stort. Det fortelles at oppe i Bjørbækkollen, bak den "store steinen", var det noen karer fra bygda som drev aktiv og ulovlig radiolytting på London.   


Bilder

Holtan Gård i Nome Badeplassen ved Nesbrua Hjortetråkk Stavdal skole Dolva gml husmannsplass Hella Brusetbekkens utløp Grasdalsvannet sett sydover Hester i Melum Valsfjell Kjøkkenet i det gamle våningshuset på Ø.Tveitan Melum gård Bergan brygge Fedrift-tråkk Dugnad på skytebanen Langstul med skrift på veggen Melumbekken Sølv i Grasdalen Gamle materialer - Grasdalsetera Dolvagml husm.pl. inne På Nes i Kilevannet Grasdalsetera Blod etter udåd - Østre Tveitan Der kilen er trang Mannslagerhula i Gutufjell Hanes leirskole Store-Bergan Veien til Storknatten bygdeborg Gårdsbruk i Bergangrenda Bergan brygge Leirodden et gjestgiveri ved Norsjø På Østre Tveitan Jorder i Dolvagrenda Langstulen ut mot Butjernet Høgset Sag og Høvleri Bjelken Utsyn mot Åfoss Melum - ei skogsbygd Bergan skole Kil i Kilevannet Gjærumveien Toppåpningen til Mannslagerhula Butjenn Bergan sag og kvern Fornminner nær Stasjonsbegan Stasjonsbergan Dør og vindusfabrikk på Bergan Skjerping etter sølv under vannflata Tjern på Valsfjellet Typisk gård ved Kilevannet Havnehage - Jordbakke Grasdalsvannet sett nordover Store Munken Melum kirke Mannslagerhula Leiroddkåsa Leirodden Skjerping i noen år Hellaskjæret Utsyn mot Dolva Bergangrend Bergan brygge Tveitansaga Bergan brygge - kommer båten? Store Børten i Melum Valsfjellet-syd bygdeborg Bygdeborg på Storknatten Tvist om vannrett i 1701 Nes Sølv i Grasdalen Gutufjell og Giverstolen Raskant på Bergan Et sted nær Stavdal Dolvaraset Bergan brygge og Bergan. Langstulen har sin alder

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish