Hopp til hovedinnholdet

Fangeleir

I en kort periode, trolig i 1944, var det opprettet en fangeleir for russiske krigsfanger i denne låven på Bjørbæk. Det var fem 6 tyske fangevoktere her. Så vidt vites var det ingen dramatiske hendelser i tilknytning til virksomheten. det var 10-12 fanger og de jobbet i skauen i nærliggende koller i Bjørbækkollen og Tiurkollen. Det var inngjerding rundt låven og her var vakter med skarpladde våpen, men stemningen var stort sett gemyttlig.  

En dag da kona på nabogården var ute på jordet for å skjære noe kål, kom en av vaktene frampå tunet og fyrte av et skudd, trolig som advarsel mot å ta mat fra avlingen man ønsket å beslaglegge. Kona gikk da resolutt opp fra åkeren og sa sin hjertens mening om den slags. Ut over dette kjenner vi ikke til at  det var noen skarpe episoder, men fangene manglet mat, de sultet. Med tungt kroppsarbeid var det derfor harde vilkår å leve under.

Rundt om i bygdenorge var det etablert mange slike små arbeids-leire og vilkåra var stort sett de samme. Men mentaliteten blant vaktene kunne nok variere betydelig. Ikke alle hadde det så pass greit som på Bjørbæk. Det er ikke noe spor etter fangeleiren nå. Låvebygningen og fjøset ble ikke ominnredet til formålet så bygget står som opprinnelig. I mange år etter krigen kunne en se festet i låveveggen etter inngjerdingen.

Lokalbefolkningen så hva som foregikk, og man registrerte hvor elendig fangene hadde det. Noen stakk til dem litt mat når muligheten bød seg. Det hendte at fanger rømte. De fikk hjelp av lokalbefolkningen. Beretningene om dette går i glemmeboka. "Russerhula" (nær Ulvsvann) og "Russerhytta" (nær Heggemyr) er navnelapper på historier som det nå kun finnes vage minner om.  

Under krigen foregikk en del både planlagte og uberegnde flyslipp i Vestre Melum bl.a. inne ved Veberg. Motstandsfolka klarte å berge det hele unna tyskerne, men det hendte spenningsnivået var stort. Det fortelles at oppe i Bjørbækkollen, bak den "store steinen", var det noen karer fra bygda som drev aktiv og ulovlig radiolytting på London.   


Bilder

Grasdalsvannet sett sydover Skjerping i noen år Bergan brygge Bergan brygge - kommer båten? Havnehage - Jordbakke Bergan sag og kvern Langstul med skrift på veggen Dør og vindusfabrikk på Bergan Bergangrend Grasdalsvannet sett nordover Holtan Gård i Nome Store-Bergan Utsyn mot Dolva Stavdal skole Hjortetråkk Gjærumveien Hester i Melum Valsfjell Bygdeborg på Storknatten Gutufjell og Giverstolen Der kilen er trang Hanes leirskole Melumbekken Bergan brygge Brusetbekkens utløp Melum kirke Blod etter udåd - Østre Tveitan Fedrift-tråkk Hellaskjæret Store Børten i Melum Bjelken Skjerping etter sølv under vannflata Utsyn mot Åfoss Store-Bergan maleri Sølv i Grasdalen Gårdsbruk i Bergangrenda Store Munken Leiroddkåsa Tvist om vannrett i 1701 På Nes i Kilevannet Hella Leirodden et gjestgiveri ved Norsjø Melum - ei skogsbygd Tjern på Valsfjellet Butjenn Bergan brygge og Bergan. Langstulen ut mot Butjernet Melum gård Stasjonsbergan Dolvagml husm.pl. inne Et sted nær Stavdal Mannslagerhula i Gutufjell Dolvaraset Badeplassen ved Nesbrua Toppåpningen til Mannslagerhula Høgset Sag og Høvleri Nes Valsfjellet-syd bygdeborg Fornminner nær Stasjonsbegan Bergan skole Typisk gård ved Kilevannet Gamle materialer - Grasdalsetera Tveitansaga Kjøkkenet i det gamle våningshuset på Ø.Tveitan Raskant på Bergan Bergan brygge Dolva gml husmannsplass På Østre Tveitan Langstulen har sin alder Dugnad på skytebanen Jorder i Dolvagrenda Leirodden Mannslagerhula Sølv i Grasdalen Kil i Kilevannet Grasdalsetera

Bottom

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish