Huldermelk i Sondalsfjellet
I østsiden på Sondalsberget som stuper ned mot Sondalsvann, kan man se hvite striper i den bratte fjellveggen hvor det sies at huldra slo ut kinnmjølka si. Mange sagn, myter og eventyr er knyttet til naturfenomener i et seterlandskap som Sauheradfjella. I ensomhet langt inne på heia var det naturlig at fantasien kunne gripe fatt i en. Bergets fasong og fargeskifting i løpet av døgn og årstider i all slags vær var ofte en kilde til inspirasjon og fantasi.
Det var mer aktivitet i fjellet før i tiden.
I dette området var og er det en rekke setre og stier. I gammel tid vandret det mange menneker i områdene her.
Her var Sommarseter, Sudstul, Nordstul, Kleppenstulen og Rønningslia og ikke minst gikk den gamle seterveien fra Sauherad syd for Eiangen over mot Økteren gjenno landskapet.
Noen hundre meter øst for Sommarseter passerer det gamle tråkket en stor avlang rundet stein som inspirerte kraftkarer til å vise krefter ved å løfte, slik den mer kjente Sterke-Nils-steinen ved Seljord kirke krever sin mann. Løfte-steinen her kalles "Sauevomma", og den er markert på turkartet (utgitt av TT).
Navnsetting
Navnet "Sauevomma" er eksempel på at naturfenomenet (flytteblokk) og folks navnsetting egget fantasien. Har man prøvd å løfte denne steinen, så husker man nok både navn og sted etterpå. Det var viktig at man hadde tydelige kjennemerker og navnsetting på punkter i marka i en tid da verken kart eller GPS var tilgjengelig. Muntlige beskrivelser av vei og mål var avgjørende for de fleste som vandret bygd-i-mellom, under jakt og fedrift eller i vanlig prat folk i mellom.
Dersom du vil se samtlige bilder fra Luksefjell, kan du klikke her.