Fra Århus- og Mælajordene rant Lundebekken i sin tid sydover vest for fjellskrenten/høydedraget Venstøp-Mæla. I dag kan vi lett forestille oss vannets løp gjennom Lundedalen syd for Are Frodes vei og ned til Bakken og Hjellevannet. Bekken er nå borte lagt i rør under grasplener, ballbaner og asfalt. Før i tiden var dalen preget av strømmende vann i trange og åpne løp særlig i flomtiden. Det var kraftig frodighet med stor variasjon av planter og dyr – et idyllisk landskap.
Men, byen utvidet seg vestover mot Falkum og store inngrep og urban utnyttelse av Lundedalen ble konsekvensen. Veianlegg ble anlagt på tvers. Dalen ble også brukt til et betydelig søppeldeponi med dertil hørende uhumskheter. Da dynga, som etter hvert strakte seg oppover det meste av dalen, skulle avvikles satte man fyr på det hele. Skadedyra som hadde bolig der, rømte fra sine bekvemmeligheter og spredte seg i bebyggelsen i nabolaget. Særlig ille var det med kakerlakker, de myldret fram over alt og søkte tilflukt i spiskammer, oppi bokser, sko og støvler der de mente å finne nye skjulesteder. Helt fram til 2000-tallet måtte man fra tid til annen drive skadedyrsbekjempelse på Lundeskolene og under kjellergolv. Kakerlakker er noen meget sta og seiglivede dyr, det skal de ha!
En oase
Lundedalen er for en oase i byen å regne der den ligger med sine grønne arealer sammenhengende gjennom byen. Gangveien i Lundedalen innbyr til en trafikksikker spasertur fra Blekebakkveien i syd til Gamlegrensa i nord (ca 1,8 km i luftlinje). På begge sider av gangveien ser vi en rekke bygg og institusjoner som grenser direkte til Lundedalen. Sydfra kan nevnes:
Barn og unge i søndre bydel, Bakken og Falkum Syd, har kunnet benytte nedre del av gangveien til skoleanleggene på Lundetoppen. I og med Mæla ungdomsskole er faktisk hele strekningen gjennom Lundedalen blitt aktuell skolevei for en del av ungdommene som går der.
I dag er arealene i dalen velorganisert og fint vedlikeholdt.
Vi noterer at her ligger det fotballbinge, håndballbaner og andre arealer for ball-lek, bl. a. en liten golfbane. Lekeapparater har man hatt i Lundedalen helt fra 1950-tallet. Det har også vært trafikkskole og minigolfbane.
I boka "Best i vest FALKUM –en bydel i Skien", har Tor Kjetil Gardåsen flere skildringer av miljø og oppvekstforhold på midten av 1950-tallet.
Vil du se alle arkivbildene fra Sentrum? Klikk her.